Serwis ekonomia24.pl informuje o batalii serowej jaka przetoczyła się przez gabinety brukselskiej biurokracji. Konkretnie chodzi o pewien rodzaj sera o nazwie Gruyere. Ser dotychczas mógł być produkowany tylko w Szwajcarii. Teraz będą go mogli robić również Francuzi, ale pod warunkiem, że ser będzie miał … dziury wielkości grochu.



Serwis przytacza wypowiedź rzecznika pionu rolnictwa Rogera Waite’a: „Propozycja Komisji Europejskiej zarejestrowania nazwy „Gruyere” jako wyrobu chronionego pochodzenia geograficznego uzyskała pozytywną ocenę odpowiedniej  komisji ekspertów. To zielone światło zostanie oficjalnie potwierdzone postanowieniem wykonawczym, które będzie wkrótce opublikowane”. Do tej pory obowiązywał dwustronna umowa między UE a Szwajcarią, na mocy której tylko ser szwajcarski mógł nosić nazwę Gruyere. Decyzja Komisji Europejskiej oznacza, że francuscy wytwórcy odnieśli sukces.
Jak podaje ekonomia24.pl, dla uniknięcia wszelkich pomyłek między oboma  serami, wzmianka o francuskim pochodzeniu sera musi znajdować się w  tym samym polu widzenia, co nazwa „Gruyere” i  literami o takiej samej wielkości co nazwa sera. „Francuscy producenci będą ponadto musieli unikać umieszczania na opakowaniach herbu Sabaudii, aby nie wywoływać zamieszania i ewentualnych pomyłek z flagą narodową Szwajcarii. Będą zakazane i karane wszelkie flagi czy emblematy mogące zmylić konsumentów”….
… A urzędnicy w Brukseli znów oczywiście będą mieli czego pilnować, zwłaszcza tego, by dziury w serze nie przekroczyły wielkości ziarnka grochu…
P.

1 KOMENTARZ

  1. Zdziwienie? UE zajmowała się już krzywizną banana, ilością szczebli w drabinie, ślimakami jako rybami, a marchwią jako owocami, więc ilość dziur w serze jest problemem naprawdę poważnym. Ludzkość szaleje, gdyż szatan w umysłach miesza i odciąga od drogi do zbawczego Nieba i przed oblicze Boga. Walka dobra ze złem wkracza w następny etap. Nastapi interwencja Boża, pytania są trzy – w jakiej formie ona nastąpi, kiedy i czy będzie w niej uczestniczyć jako ewentualne narzędzie ktoś z ludzi?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here